Informatie

 

Alles over vloerverwarming

 

 

 

 

Vloerverwarming: de informatie die u nodig heeft

Het aanleggen en in gebruik nemen van vloerverwarming is een populaire keuze voor huis eigenaren. Welke oplossingen zijn er op het gebied van vloerverwarming? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Wij geven u antwoord op deze vragen en meer om een wel overwogen keuze te kunnen maken of vloerverwarming geschikt is voor uw omstandigheden en wensen.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is het verwarmen van ruimte door middel van warm water dat door buizen stroomt onder de vloer. Warm water wordt vanaf de cv-ketel of warmtepomp door buizen gepompt waardoor het gehele vloeroppervlak opwarmt.

Het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt is minder warm dan traditionele verwarming, omdat een ruimte zeer constant verwarmt wordt.

 

Nadelen vloerverwarming

Om een volledig en eerlijk beeld te schetsen, is het noemen van het minder sterke punt van vloerverwarming nodig.

  • Geen snelle opwarming.

Geen snelle opwarming

Zoals eerder vermeldt biedt vloerverwarming een zeer constante verwarming. Dit betekent dat U niet snel grote temperatuurverschillen kunt toepassen.

Het advies is dan ook om de vloerverwarming op een vaste temperatuur te laten staan en niet uitzet voor een paar uur.

Voordelen vloerverwarming

De lijst nadelen was kort en u bent natuurlijk benieuwd of er voordelen kleven aan vloerverwarming die u zelf nog niet bedacht had.

  • Constante verwarming
  • Lagere stookkosten
  • Warme voeten
  • Betere warmteverdeling
  • Goed voor de conditie van uw woning
  • Goed tegen allergieën
  • Geen radiatoren in het zicht
  • Meer ruimte voor meubels

Constante verwarming

Vloerverwarming biedt een zogenaamde constante verwarming. De naam zegt het al, er wordt continu verwarmt (of gekoeld) om de ingestelde temperatuur te behouden. Let wel, doordat u niet alleen het water verwarmt, maar ook het omliggende beton en uw houten of stenen vloer, wordt de warmte tevens in deze massa opgeslagen.

Dat leidt tot lagere stookkosten.

Lagere stookkosten

Conventionele radiatoren werken op basis van stralingswarmte. Warm water van 75 tot 90 graden uit uw CV ketel stroomt in uw radiator, deze wordt in zijn geheel warm en geeft deze warmte af aan de lucht voor en boven de radiator.

Zelfs met mechanische ventilatie zal de warmte nooit 100% verdeeld worden in de ruimte.

Vloerverwarming daarentegen verwarmt uw gehele vloer met behulp van warm water uit uw CV ketel van 25-35 graden. De warmte stijgt vanuit de vloer en verwarmt zo wel 100% van je kamer.

Warme voeten

Houdt uw hoofd koel en uw voeten warm voor de meeste prettige leefomgeving. Dikke pantoffels zijn niet meer noodzakelijk wanneer uw vloer lekker warm aanvoelt.

Betere warmteverdeling

Uiteraard is dit punt afhankelijk van waar u exact besluit verwarmingsbuizen te plaatsen, maar we mogen aannemen dat als u kiest voor vloerverwarming, dat u de gehele vloer voorziet van de benodigde buizen.

Warmte stijgt, daardoor is vloerverwarming de meest logische vorm van verwarming. De gehele ruimte wordt uniform verwarmt, geen hotspots naast de kachels en koude plekken naast de bank. Een goede warmteverdeling is goed voor de staat van uw woning.

Goed voor de staat van uw woning

Koude, onverwarmde hoeken van de kamer zijn vatbaar voor vocht, condens en schimmelvorming. Dankzij vloerverwarming wordt uw gehele kamer verwarmd en zult u deze problemen voorkomen.

Goed tegen allergieën

Schimmelvrije kamers is goed voor de conditie van uw huis, maar zeker ook goed voor de conditie van uw gezin. Daarnaast zorgt een lagere luchtvochtigheid ook voor minder huisstofmijt. Een schone lucht is een gezonde lucht.

Geen radiatoren

Perfectie is niet wanneer u niks meer kunt toevoegen, maar wanneer u niets meer kunt weghalen.

Meer ruimte

Wanneer u geen rekening hoeft te houden met radiatoren creëert u een nieuw soort vrijheid om uw ruimte in te delen. Wilt u de bank voor het raam zetten, waar normaal  een radiator zat? Met vloerverwarming kan het. Wilt u grote openslaande deuren naar de achtertuin, met vloerverwarming kan het.

Er is meer ruimte beschikbaar, zowel voor uw creativiteit als voor uw meubilair.

 

 

 

Infrezen van vloerverwarming

Vroeger ging het aanleggen van vloerverwarming vaak door middel van sloop- en breekwerk. Dit leidde dan ook vaak tot een stoffige ruimte vol met puin. Tegenwoordig kan dat gelukkig stof-arm en een stuk efficiënter door middel van infrezen. Door een vloerverwarming in te frezen is het mogelijk een vloerverwarming in een bestaande dekvloer te installeren.

Het frezen gaat met een professionele freesmachine met diamantzaag die sleuven
voorziet in de dekvloer, tegelvloer of betonvloer. In deze sleuven komen de verwarmingsslangen te liggen die
de vloer verwarmt. De sleuven worden in een slakkenhuis-patroon gemaakt voor een
optimale warmteverdeling.

Vloerverwarming op draadstaalnetten

Het kan zijn dat er in een woning geen cementvloer aanwezig is, of dat deze er uit moet omdat die verouderd is of dat frezen gewoon weg niet mogelijk is. In deze situaties is vloerverwarming met draadstaalnetten de beste optie. Deze methode wordt meestal gebruikt wanneer er nog geen dekvloer aanwezig is. De vloerverwarming wordt gebonden op gegalvaniseerde draadstaalmatten, ook wel krimpnetten genoemd. De vloer wordt afgewerkt met zandcement of anhydriet waarover U uw vloerbekleding naar keuze kunt (laten) leggen.
Bij vloerverwarming op draadstaalmatten zult U rekening moeten houden dat het pakket van vloerverwarming en een nieuwe dekvloer circa 50mm dik is. Daarnaast is het zo dat hoe dikker de dekvloer, hoe trager de opwarming van de vloerverwarming zal zijn. Deze verwarmingsbuizen liggen relatief diep. De dekvloer wordt eerst opgewarmd en pas daarna komt de warmte in de ruimte. Wel is het zo dat wanneer de vloer eenmaal is opgewarmd het de warmte ook lang vasthoudt.

De verdeler

Met de thermostaat geef je aan welke temperatuur de ruimte moet krijgen. Vervolgens stroomt het water vanuit de warmtebron (cv-ketel, warmtepomp, stadsverwarming of zonneboiler) door een thermostaatventiel naar de pomp. Deze zorgt ervoor dat het warme water naar een verdeler stroomt en verdeelt het over de groepen.